Ervaringen van volwassenen met Coloriet


Een cadeau aan mezelf.

 

Kunstzinnige therapie heeft mij dichter bij mezelf gebracht. Ik voel eerder mijn grenzen en kan ze beter aangeven.  Ik ben mij bewuster geworden van wat er speelt in mij en kan het beter accepteren.  Het was een proces wat ook buiten de therapie doorwerkte.  Soms had ik daardoor wat langer tijd nodig tussen de sessies. Dat was fijn want zo kun je in je eigen tempo een proces doormaken.

Odette is iemand die zonder oordeel naast je gaat staan en dat is denk ik altijd belangrijk in een proces van heling.  Je hoeft niet een persoon te zijn die graag creatief bezig is en in het proces van kunstzinnige therapie maak je de reis naar binnen om te ontdekken wie je in de kern bent. De ontmoeting met je waare zelf.

Ik kijk met een goed gevoel terug op de therapie en kijk soms nog wel eens in de map met de meegekregen spullen die ik daar heb gemaakt. Een reminder van waar ik vandaan komt geeft moed om door te gaan in het proces van heling waarin ik mij bevind en laat me trots zijn op de weg die ik ben gegaan. Hulp vragen of therapie zoeken is niet altijd makkelijk omdat je daarmee ook erkent dat je “een probleem” hebt. Anderzijds kan het erkennen ook weer ruimte geven voor dat wat er mag zijn en dat je niks in jezelf hoeft te ontkennen.

Ik ervaar deze therapie als een cadeau aan mezelf . Door dat ik meer mezelf ben geworden, heb ik dieper contact met anderen wat ik als heel waardevol beschouw.

 

 

Prettige en krachtige therapievorm

 

Ik heb de kunstzinnige therapie bij Odette als een hele prettige en krachtige therapievorm ervaren.  Het kunstzinnig bezig zijn en op een creatieve manier naar buiten brengen wat er in mij speelde aan emotie’s heb ik als een enorme meer waarde ervaren. De beelden die ik zelf creëerde werkten echt nog op een ander niveau door, iets wat ik met alleen praten niet had kunnen ervaren. Odette vind ik een hele fijne therapeute, ze heeft een warme persoonlijkheid en ik voelde me veilig bij haar. Ook de praktijkruimte vond ik een hele prettige en gezellige plek.

Jonge vrouw, 27 jaar

 

Aandacht in het hier en nu

 

Door Coloriet leerde ik  het begin van milder zijn voor jezelf. Maar ook stilstaan en kijken naar dingen zonder te oordelen. En na te gaan wat voor gevoel iets bij je oproept. En dat gevoel er ‘gewoon’ te laten zijn. 

Mooi was de oefening met spiralen maken op papier. Eerst groter maken en dan weer klein. Dit was confronterend. Terug stagneerde, ik kwam niet naar ‘binnen’. Door hierover te praten heeft Odette geholpen om meer in gesprek te gaan met mezelf. Dat klinkt misschien zweverig maar dat is het niet. Het beter focussen, waarnemen maakt dat ik meer bewust raak van wat ik nu zelf vind of voel. 

Ik had nooit verwacht dat voor een a-creatief type zoals ik de tekeningen met krijt zo’n hulpmiddel konden zijn. Erg bijzonder.

Een ander moment van herkenning was het leren vullen van de ruimte ertussen. Bijvoorbeeld ik ben in gesprek met iemand over hoe het werk was op het einde van de dag, en tegelijkertijd loop ik naar de badkamer want de was moet ook nodig uit de machine. Uh hoezo aandacht voor jezelf en voor de ander? Het hier en nu is voor mij nu belangrijker dan een paar maanden geleden. 

 

Veilig in proces

 

Voordat ik bij Odette was geweest wist ik niet zo goed wat ik me moest voorstellen bij creatieve therapie en dan met name de uitwerking daarvan op mijn klachten. Na de eerste kennismaking en uitleg voelde het al als een warme deken en een veilige plek. Odette kan met diverse technieken werken en voelt heel goed aan wat er op elk moment nodig is. En leert je ook te vertrouwen op het proces. Het beeldend werken raakt een diepere laag aan in jezelf en er samen woorden aan te geven maakte het voor mij inzichtelijk en helend. Een heel mooi gegeven.

Ik ben Odette zeer dankbaar hiervoor en hoop dat ze nog vele jaren mensen kan blijven helpen in haar mooie praktijk. Dank je wel Odette. Dikke kus. Liefs, Carin.

 

 

Inspiratie 

 

Ik wil je nog bedanken voor de fijne gesprekken en de inspiratie door de kunstzinnige vakken. Het heeft me enorm geholpen en het lijkt wel of ik met meer afstand naar dingen kan kijken zonder dat ze zo diep binnenkomen. Ik slaap beter en heb na een dag werken niet meer het ‘leegloop’ gevoel. Het creatief bezig zijn was ik een beetje kwijt en door jou ben ik dit weer gaan oppakken.

 

 

Burnout en intuïtieve wijsheid

 

“Met een flinke burnout kwam ik bij de maatschappelijk werker van de huisarts terecht. Die constateerde: “Je zit heel erg in je hoofd; misschien is het voor jou goed om een therapie te gaan doen gericht op lichaamswerk, of iets creatiefs”. En zo kwam ik bij Odette terecht: een gouden greep! Odette doet een soort combinatie: oefeningen om je bewust te maken van je lichaam, je begeleiden bij de (soms heel wonderlijke) beelden die dan als vanzelf ontstaan, en oefeningen waarmee je lekker met je handen bezig bent met krijtjes, verf of klei: echt zo heerlijk ontspannend om te doen!

Ik heb vooral geleerd dat ik de beschikking heb over een grote bron van informatie in mijn lichaam, en dat ik toegang heb tot beelden die ik met logisch redeneren nooit zou kunnen bedenken, maar die zomaar ontstaan. Die lichamelijke gewaarwordingen en beelden helpen me enorm om gezonde keuzes te maken. Er zit een soort intuïtieve wijsheid in, op een ander niveau dan ‘nadenken’. Ik heb daarmee een hoop inzichten gekregen in patronen die me in de weg zaten.

Ik vond de therapie niet ‘zwaar’ of vermoeiend: ik voelde me heel erg op mijn gemak bij Odette, en heel prettig en ontspannen in haar therapieruimte. Ik vond het vooral een groot en intrigerend avontuur, waar ik erg veel baat bij heb gehad”. 

 

Angst en paniekaanvallen en een steun in de rug

 

In 2011 kwam ik in contact met Coloriet nadat mijn huisarts mijn moeder had getipt. Ik was eigenlijk wel klaar met praten want alle therapieën maakte mijn ‘probleem’ erger inplaats van minder. Ik wil niet teveel in details over waar ik mee zat maar ik was een wirwar van emoties die ik niet kon verklaren en dat uitte zich in paniekaanvallen.  Na de intake voelde ik me meteen op mijn gemak. Er werd niks van me verwacht behalve alles wat vanuit mezelf kwam. Ik ben totaal niet creatief maar zelfs dat maakte niet uit. Ik leerde creatief te zijn op mijn manier. Op deze manier hoefde ik niet te praten en toch kon ik mezelf uiten en leerde ik mezelf goed kennen. Soms wist ik niet eens waarom ik iets tekende of boetseerde maar het hielp me wel vooruit. Voor mij gold echt drie stappen terug en één vooruit. Omdat we alles samen deden had ik ook het gevoel dat we er samen voor gingen en had ik een steun in de rug. Het voelde prettig en fijn en gezien de resultaten kan ik zeggen dat het mij succesvol heeft geholpen. Ik hoop dat het anderen ook kan helpen. Het is het proberen meer dan waard!

I’m 28 jaar


Van ‘uit het lood’ naar ‘kern en kracht’ 

 

Nadat mijn partner had beslist om bij mij weg te gaan kort na de geboorte van onze tweede dochter had ik behoefte aan steun. Ik wankel niet snel maar ik voelde mij behoorlijk uit het lood gelagen. Ondanks de steun van mijn omgeving merkte ik dat het voor mij van belang was om mijn eigen basis terug te vinden, terug te keren naar mijn eigen kern en kracht. Ik was mijzelf en waar ik voor sta echt even kwijt.

Odette heeft het mogelijk gemaakt dat ik inzicht heb gekregen waar ik ook daadwerkelijk in mijn dagelijks leven mee uit de voeten kan. Ik ben haar dankbaar. Met haar steun werd het voor mij mogelijk om de liefdevolle moeder te zijn die ik wil zijn en de krachtige vrouw privé en zakelijk waar ik mij prettig bij voel. Zij heeft mij het inzicht gegeven dat iedere emotie er mag zijn, ook de boosheid die ik voelde en soms nog voel.

Als ik nu kijk waar ik sta, mijn eigen geluk ervaar, dan ben ik trots. Bijna een jaar later voel ik mij heel vaak heel goed. Ik ben een tevreden mens. Als ik heel eerlijk ben vroeg ik mij een jaar geleden af of ik de situatie zou overleven en nu voel ik dat ik met vertrouwen leef. 

 

 

Websiteontwerp: ArtsPret-brothers